Korálovec ježatý je houba, která chutná jako mořské plody, ale umí potěšit nejen chuťové pohárky! Korálovec je také významná léčivá houba. Naučím vás, jak si korálovec ježatý uvařit i vypěstovat!
O korálovci ježatém jsem toho napsala i natočila dost! Pokud vás zajímá, jak korálovec vypadá, jak si ho vypěstovat a jeho léčivé účinky, pak se určitě podívejte na mé video!
Jak Hericium užívat a jak ho uvařit?
Pokud jste se rozhodli Hericium užívat, pak pravděpodobně formou kapslí. I já tyto kapsle doma mám. Většinou si dávám běžnou dávku, tedy 1-2 kapsle 5 dní za sebou, pak dva dny pauza. Pakliže chcete korálovec užívat ve zvýšeném množství na nějaký konkrétní zdravotní problém, je lepší se o dávkování poradit s praktikem čínské medicíny či mykoterapeutem.
Kromě užívání kapslí korálovce ježatého, si můžete houbu dopřávat i na talíři. Jak na to? Tady jsou mé nejoblíbenější recepty z korálovce ježatého.
Korálovec ježatý recept – Hovězí vývar s korálovcem ježatým
Tento recept je velmi snadný. Nejdříve si uvaříte poctivý hovězí vývar a namísto knedlíčků si užijete v polévce houbu. Korálovec ježatý nakrájíte na středně velké kousky. Ty lehce orestujete na pánvi a pak je vložíte do horké polévky.
Houba nasákne chuť vývaru a navíc rozvine chuť svou. Korálovec má chuť mořských plodů. či humra.
Korálovec ježatý recept – Korálovec na másle
Korálovec ježatý je v základu hořký. Hořkost se z houby vytrácí tepelnou úpravou. Nejvíce si houbu vychutnáte když kousky houby orestujete do lehce zlatavé barvy na másle. Pak už jen osolit a spolu s čerstvým pečivem a nějakým dresinkem vychutnat do posledního kousku!
Korálovec ježatý recept – Řízky z korálovce ježatého
Houbám trojobal sluší a korálovec ježatý není výjimkou. Připravte si klasický trojobal a houbu obalte. Pro větší křupavost obalte dvakrát. Smažíme do zlatova a podáváme s kaší, bramborem nebo jen pečivem. Po řízkách z korálovce se jen zapráší a vy budete přemlouvat svůj substrát s korálovcem, aby vyplodil další kousky této chutné léčivky.
Nenechte si ujít recepty ze známých i méně známých hub. Nápadité houbové recepty ukládám na svůj food blog Houbickavkuchyni.cz