Sice je teprve duben, ale v lese už se dají najít první hřiby! Neuvěřitelně teplé počasí tahá ze země nádherné plodnice hřibovitých hub. Víte, jaké druhy hřibů můžete v lese najít?
Hřibovité houby začínají povětšinou růst až na přelomu dubna a května. Ovšem díky mimořádně teplému počasí letošního roku se první hřiby daly objevit už začátkem dubna. Pokud ta takto půjde dál, posune se houbařský kalendář klidně i o čtvrt roku. Největší růstové vlny hřibů přicházejí až v červnu, najít hřiba v dubnu byla spíše vzácnost. Letošní rok se však nálezy hřibovitých hub pyšní valná většina běžných houbařů. Nejčastěji se objevují hřiby kováře a hřiby borové, ale také kozáci.
Kromě hřibů rostou ve velkém také čirůvky májovky a smrže. Těm se daří na loukách, v lužních lesích i zahradách.
Jaké druhy hřibů lze najít již na jaře?
Hřib kovář
Hřib kovář (Neoboletus luridiformis) je hojný modrající hřib, který roste většinou koncem května ve všech typech lesa. Oblíbený kovář se cení z důvodu hojnosti, ale také minimální červivosti a krásného barevného vzhledu. I já podléhám kráse kováře často a plním košíky i talíře touto skvělou houbou po celou hlavní houbařskou sezónu.
Kováři se díky modrající dužnině často přezdívá ,,modrák’’. Hřib kovář má kaštanově hnědý klobouk, který v sobě nese červené, žluté i oranžové podtóny. Pod kloboukem jsou v mládí žluté rourky, později získají sytě červenou barvu. Po otlačení rourky zmodrají. Na noze jsou viditelná drobná ,,zrníčka’’.
Hřib kovář je jedlá houba, která je ovšem za syrova mírně jedovatá a dokáže způsobit žaludeční obtíže. Proto je třeba hřiba kováře tepelně upravit alespoň 15-20 minut. Kovář se hodí do receptů s masem i bez něj. Omáčky a krémová rizota krásně obarví. Má lahodnou houbovou chuť a pevnou konzistenci. Výborný je také v houbových polévkách a naložený na kyselo. Kováře lze sušit, ale na rozdíl od jiných hřibů se u něj sušením ztrácí houbové aroma.
Hřib borový
Hřib borový (Boletus pinophilus) je bílý druh hřiba, který vyrůstá již od konce května. Dříve tržní houba je aktuálně díky malému výskytu zařazena mezi ohrožené druhy, proto je třeba je nesbírat vůbec nebo s opravdu velkým citem. Borovák je jedlý, nádherný, majestátný hřib, který je dobře poznatelný díky červenohnědé noze a klobouku s výrazně hrbolatým povrchem.
Borovák vyrůstá běžně během května a díky brzkému výskytu se mu přezdívá hřib májový. Najít se dá v jehličnatých a smíšených lesích, kde se mu daří především pod borovicemi, smrky, duby i buky. Pokud se jej rozhodnete i přes jeho vzácnost vzít do kuchyně, upravte ho stejně jako ostatní druhy jedlých hřibů. Hřib borový má pevnou strukturu a klasickou, dobrou houbovou chuť.
Hřib dubový (Boletus reticulatus)
Krásný, bílý hřib, který vyrůstá na přelomu jara a léta. Bohužel první vlna ,,dubáků’’ je téměř vždy červivá a ulovit zdravý kus je velká vzácnost. Proto doporučuji počkat na další vlny růstu, kdy se boj s červy dostává do stavu rozhodně vyrovnanějšího. Hojný druh hřiba najdete téměř vždy v početných skupinách, tedy košík se pak plní jedna radost.
Vyrůstá od května do listopadu především pod listnatými stromy, ideálně v blízkosti dubů, buků, habrů. Hledejte pomalu a rozvážně, dubáci se perfektně maskují v listovém opadu, tudíž je třeba mít opravdu bystré oko.
Oblíbený bílý druh hřiba se nejčastěji suší, nakládá na kyselo, přidává do houbových omáček i polévek. V případě hojnosti si rozhodně nezapomeňte udělat také houbové řízky a klasickou smaženici.
Našli jste už nějakého hřiba nebo na svůj hřibovitý úlovek teprve čekáte? Mé úlovky i cenné informace o houbách najdete na mém youtube Šumavská houbička.