Od jara do podzimu můžete v přírodě najít jedlý a hlavně chutný choroš šupinatý (Polyporus squamosus). Jde o houbu, která vyrůstá na tlejícím dřevě listnatých stromů. Jeho nález vás může čekat nejen v lese, ale také v parku nebo na zahradě. Pojďte zjistit, jak choroš šupinatý poznat a co si z něj dobrého uvařit.
Osobně choroše šupinatého objevuji koncem jara nebo začátkem léta. Plodnice jedlého choroše jsou jednoleté, vyrůstají střechovitě nad sebou a klobouky dorůstají do poměrně velkých rozměrů. Choroše se však vyplatí sbírat jen v jeho mládí, kdy je dužnina šťavnatá, měkká a chutná. Poznáte to tak, že vám houbou nůž prochází jako máslem.
Jak vypadá choroš šupinatý? Jeho vzhled je nezaměnitelný!
Velkou výhodou jedlého a chutného choroše šupinatého je to, že jde velmi dobře poznat. Uvádí se, že jej nejde splést za jinou houbu, nicméně já byla svědkem toho, jak si jistá houbařka spletla choroše šupinatého za rovněž jedlého, ale vzácného lošáka jeleního. Tyto dvě houby jsou si na první pohled podobné, ale stačí, když klobouk lošáka jeleního otočíte a pod ním spatříte tzv. ostny. Choroš šupinatý má pod kloboukem krémově bílé rourky.
Choroš šupinatý má dle svého názvu šupinatý povrch klobouku, přičemž šupiny zprvu neodstávají, později se konce šupin lehce zvedají a jsou výrazně tmavé až černé. Pod kloboukem jsou krémově bělavé rourky, které na řezu vypadají jako trubičky, krátce sbíhají na nohu. Choroš šupinatý má krátkou pevnou nohu, která má síťkovaný povrch. Dužnina houby má okurkově moučnou vůni, v mládí je masitá a šťavnatá, později tuhne a kožovatí.
Kde najít choroše šupinatého? Koukejte po dřevě listnáčů
Choroš šupinatý (Polyporus squamosus) vyrůstá na tlejícím nebo živém dřevě listnatých stromů. Jde o velmi nebezpečného a obtížného parazita, který způsobuji bílou hnilobu dřeva. Škodí v ovocných sadech, parcích, ale i zahradách. Často se objevuje třeba na ořešácích, dubech, bucích, javorech, vrbách, jasanech či jírovcích.
Choroš šupinatý – recepty a zpracování
Jak už jsem zmiňovala je třeba sbírat pouze ty plodnice choroše, kterými vám nůž lehce projede. Měkká dužnina je základem úspěchu v kuchyni. Jedlý choroš, který voní po okurce a mouce, je vhodné obalit jako řízek, přidat do falešné dršťkové polévky, nebo jen lehce opéct na pánvi. Hodí se i pro výrobu voňavého houbového koření.
Při vaření je houba velmi aromatické, později se výrazné aroma vytratí. Choroš má velmi příjemnou houbovou chuť, ale je třeba pamatovat na to, že je hůře stravitelný. Proto by jej neměli jíst lidé, kteří mají citlivé žaludky. V opačném případě se u nich může dostavit nevolnost a zvracení.
Naučte se houbařit po celý rok! Staňte se zkušeným celoročním houbařem
Chcete se stát zkušenými houbaři, kteří plní košíky jedlými houbami od jara až do zimy? Má kniha Šumavská houbička v lese nebo Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vše potřebné.
Houbařský průvodce a houbařská kuchařka v prodeji na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz