Hřib smrkový (Boletus edulis) je jednou z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších hub, nejen díky svému vzhledu, ale především díky své delikátní chuti a všestrannému využití v kuchyni. Patří mezi takzvané „bílé hřiby“ a je znám také pod lidovými názvy jako pravák, bílý hřib nebo smrčák. Tato houba je skutečným skvostem lesů, a jak už název napovídá, nejčastěji ji najdete právě pod smrky.
Kde hřib smrkový roste nejvíce
Hřib smrkový preferuje především jehličnaté a smíšené lesy, zejména smrčiny. Nejhojněji roste od června do října, avšak pokud podzim není příliš chladný, můžete na něj narazit i v listopadu. Kromě smrků ho lze najít také pod borovicemi, jedlemi, a v listnatých lesích ho můžete spatřit i pod buky, duby či habry.
Pro úspěšný sběr doporučuji místa, kde je půda vlhčí, nejlépe v hlubších lesních partiích, neboť hřiby potřebují pro svůj růst stálou vlhkost. Místa s mechem a kapradinami bývají velmi plodná. Je dobré mít na paměti, že hřiby často rostou ve společnosti jiných hub, a jak praví lidová pověra, když zahlédnete muchomůrky červené, pravděpodobně se poblíž skrývá i hřib smrkový.

Jak hřib smrkový poznat
Hřib smrkový je snadno rozpoznatelný díky svému robustnímu vzhledu. Klobouk, který může dorůst až do 30 centimetrů, má v mládí světle hnědou barvu, která postupně tmavne do sytějších hnědých odstínů.
Povrch klobouku je hladký a u mladších plodnic lehce plstnatý. Zajímavým znakem mladých hub je bílá linka na okraji klobouku, což je jedinečný rys, který se nevyskytuje u jiných druhů hřibů.
Spodní strana klobouku je tvořena rourkami, které jsou zpočátku bílé, ale s věkem houby postupně žloutnou a získávají žlutozelený odstín.
Noha hřibu je statná a válcovitá, světle hnědá a pokrytá jemnou bílou síťkou, která je nejvýraznější pod kloboukem.
Dužina je pevná, bílá a na řezu nemění barvu, což je další důležitý znak pro rozpoznání hřibu smrkového od jiných druhů.
Léčivé účinky hřibu smrkového
Kromě toho, že je hřib smrkový vynikající surovinou v kuchyni, má také řadu léčivých účinků. Houby obecně obsahují množství prospěšných látek, a hřib smrkový není výjimkou. Obsahuje polysacharidy A a B, které jsou známé svými protizánětlivými účinky a schopností chránit cévy. Tyto látky jsou pro tělo velmi důležité, jelikož si je organismus nedokáže sám vyrobit.
Dále obsahuje velké množství ergosterolu, což je prekurzor vitamínu D, který je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému. Významný je také obsah selenu, který má antioxidační účinky a pomáhá tělu v boji proti volným radikálům. Hřib smrkový rovněž obsahuje esenciální aminokyseliny, jež jsou klíčové pro růst a regeneraci buněk.
Jednou z nejzajímavějších látek, které hřib obsahuje, je lektin, který je zkoumán pro své možné protirakovinné účinky. Ačkoli není vhodné spoléhat se pouze na houby jako léčebný prostředek, přesto je možné jejich zařazení do jídelníčku vnímat jako podporu zdraví.

Znáte léčivé houby? Mezi nejvýznamnější patří například korálovec ježatý.
Možná záměna hřibu smrkového
Při sběru hřibu smrkového je důležité být opatrný a rozpoznat jej od jiných hřibovitých hub. Nejčastější záměnou bývá hřib dubový a hřib borový. Hřib borový má klobouk více zbarvený do červena, zatímco hřib dubový je světlejší a klobouk má často popraskaný.
Zaměnit ho lze i za nejedlý hřib žlučník, známý také jako hořčák. Tento druh houby má výrazně hořkou chuť, která se projevuje již při malém ochutnání. Rozdíl je patrný také v barvě třeně, která je u hřibu žlučníku tmavší.
Možná záměna hřibu smrkového
Hřib smrkový je bezesporu nejznámější houbou našich lesů a často bývá považován za symbol úspěšného houbaření. Přesto bych ho osobně nezařadila mezi nejchutnější druhy. Jeho jemná chuť a univerzálnost v kuchyni ho sice činí populárním, ale pokud jde o skutečné gurmánské zážitky, dávám přednost lupenitým houbám, které jsou aromatičtější a rozmanitější ve své chuťové paletě. Houby jako ryzec syrovinka, holubinka nazelenalá či bedla vysoká přinášejí do pokrmů výraznější vůně i chutě.

Pro ty, kteří se chtějí blíže seznámit s těmito druhy a naučit se je bezpečně poznávat, jsem vytvořila průvodce Šumavská houbička v lese. Tento houbařský pomocník poskytne cenné rady, jak rozeznat různé lupenité houby, a pomůže vám najít další chutné druhy, které často v lese přehlédneme ve stínu slavného hřibu smrkového.
Unikátního houbařského průvodce Šumavská houbička v lese koupíte pouze na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz